Liczba wyników: 5222
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.
Nowotwory są powodem około 13% wszystkich zgonów na świecie, a przez to stwarzają ogromny problem dla zdrowia publicznego. Każda rodzina w Europie jest w jakiś sposób dotknięta tą wyniszczającą chorobą. Problem polega na tym, że nowotwory to nie jedna choroba, a ponad 200 różnych rodzajów schorzeń, od powszechnie znanych zabójców po rzadsze przypadłości, takie jak szpiczak mnogi czy przewlekła białaczka szpikowa. Obecnie około 90% zgonów z powodu nowotworów jest następstwem przerzutów i niepowodzenia w leczeniu. Mimo iż nieustannie czynione są olbrzymie postępy w badaniach naukowych i leczeniu, nowotwory pozostają głównym problemem zdrowotnym. Jednak UE podjęła działania na rozmaitych frontach, aby ratować chorych i poprawiać jakość życia osób, które przeszły choroby nowotworowe.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Dla co drugiej Polki nowotwór to realne zagrożenie – 45% ocenia swoje ryzyko zachorowania jako wysokie i bardzo wysokie – wynika z najnowszego badania Millward Brown zrealizowanego na zlecenie BZ WBK-Aviva. Obawy te towarzyszą również co trzeciemu mężczyźnie (36%).