Liczba wyników: 89
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak ich używać i o czym jeszcze nie możemy zapomnieć?
Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Oto kilka prostych tricków na przygotowanie przetworów, w łatwy sposób.
Wysokie letnie temperatury, które sprzyjają naszemu samopoczuciu, niekoniecznie są dobre dla kupowanych produktów spożywczych. Dotyczy to przede wszystkim wędlin i nabiału. Czy wiesz, że pierwsze trudności możemy napotkać już w samym sklepie? Jak rozwiązać problem upałów i jak cieszyć się świeżością nabytych towarów?
Wybierając się na wakacje, nie należy zapominać o odpowiednio wyposażonej apteczce. Inne produkty i leki będą potrzebne podczas wyjazdu w tropiki, a inne na wakacjach w polskich górach czy nad morzem. Ze szczególną uwagą wakacyjną apteczkę powinni kompletować rodzice małych dzieci.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Nie wyobrażamy sobie współczesnej medycyny bez laserów. Znalazły zastosowanie w laryngologii, gastrologii, okulistyce i dermatologii, wielu innych dziedzinach medycyny, także w medycynie estetycznej. Wiele problemów skórnych, które odnoszą się do szeroko pojętej urody, można dzisiaj wyleczyć laserem. Zmarszczki, przebarwienia, zmiany skórne, blizny, a nawet grzybicę paznokci.
Podczas wakacyjnych wyjazdów znacznie ograniczamy liczbę wykonywanych zabiegów kosmetycznych. Ze względu na wagę bagażu najczęściej zabieramy ze sobą tylko niezbędne preparaty. Nie chcemy również tracić czasu, który potrzebny jest np. na wykonanie kąpieli i dokładnego peelingu stóp.
Wraz ze swoimi wszystkimi atrybutami, co roku lato przynosi nam sporo wyzwań. Każdy z nas pragnie ten czas wykorzystać jak najlepiej. Większość decyduje się na bliższe bądź dalsze wyjazdy, pozwalające odciąć się od codzienności i zregenerować siły. Aby okres ten należał do przyjemnych, a co najważniejsze bezpiecznych, w letnim rozluźnieniu nie możemy stracić zdrowego rozsądku. Odpoczynek ma nam służyć, a jest to możliwe jeżeli wcześniej zadbamy o to, by przebiegał w sposób przemyślany i ostrożny.
Uścisk czy przytulanie wpływają na nasz dobrostan psychiczny i fizyczny