Liczba wyników: 7538
Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
Owoce morza, trufle, wino i herbata to produkty, które Polakom najczęściej kojarzą się z dobrym smakiem. Cenimy również szampana oraz dalekowschodni specjał – sushi.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
„Za naszych czasów tego nie było", albo „kiedyś to było nie do pomyślenia" to chyba najpopularniejsze frazy powtarzane przez przedstawicieli każdego starzejącego się pokolenia. Dojrzali najwyraźniej lubią ponarzekać na osoby młodsze, tak przynajmniej wynika z badań.
Antybiotyki są podstawą współczesnej medycyny. Ale w niedalekiej przyszłości będziemy musieli jeszcze raz nauczyć się żyć bez nich. To trudne wyzwanie.
Polacy zarabiają coraz więcej, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętne wynagrodzenie pracownika w lipcu 2010 roku wynosiło 3 tys. 433 zł brutto. Czy w parze z podwyższeniem płac, idzie wzrost odpowiedzialności w sferze finansów?
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Nowe badania wykazały, że codzienne przyjmowanie małych dawek aspiryny może zmniejszyć ryzyko raka prostaty o prawie 30 procent.
To pytanie nurtowało zmarłego niedawno gerontologa, dr. Roberta Butlera. Poszukiwaniu na nie odpowiedzi poświęcił swoje całe zawodowe życie. Wyniki jego badań publikowano w najbardziej prestiżowych magazynach z zakresu medycyny. Dzięki słynnemu lekarzowi wiemy więcej o procesie starzenia się
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie