Liczba wyników: 5144
Aż 92% Polaków stwierdza, że zmęczenie podczas jazdy jest istotną przyczyną wypadków na drodze – wynika z raportu pt. „Komfort jazdy”, przeprowadzonego na zlecenie Kongsberg Automotive Pruszków. Co drugi Polak przyznaje że był zmuszony do przerwania jazdy samochodem z powodu zmęczenia. Mimo to w trasie zatrzymujemy się rzadko i na krótko. Tylko co 10 kierowca zatrzymuje się już po 1 godzinie, a blisko połowa badanych robi przerwy rzadziej niż co 3 godziny.
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Ponad jedna czwarta Polaków cierpi na otyłość. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. W ciągu ostatnich dwóch lat odsetek osób otyłych w kraju powiększył się o 2,1 pkt. proc.
AKU to bardzo rzadka wrodzona wada metabolizmu uwarunkowana genetycznie występująca u więcej niż 1 osoby na 500 000 (wg bazy Orphanet 0,3/100 000). Alkaptonuria występuje endemicznie na Słowacji (1:19 tys. urodzeń), w Czechach i na Dominikanie. W Polsce zdiagnozowano do tej pory około 40 przypadków AKU, jednak są mocne podstawy by przypuszczać, iż istnieją przypadki pozostające bez właściwego rozpoznania.
Niewielkie zmiany w codziennej diecie sprawią, że o wiele łatwiej odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zamień niektóre produkty na takie, które równie dobrze smakują, a pomogą zrzucić nadmiar kilogramów.
Większości przypadków udaru można by było uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia i zdrowszym środowisku, mówią nowozelandzcy badacze.
Jeszcze do niedawna główną przyczynę miażdżycy upatrywano w wysokim poziomie cholesterolu. Tymczasem okazuje się, że istnieje jeszcze inna substancja, która podobnie jak cholesterol powoduje, że w naszych żyłach powstaje blaszka miażdżycowa. Mowa tu o homocysteinie - aminokwasie, którego zbyt wysoki poziom w organizmie wywołuje m.in. mutacja genu MTHFR.
W przypadku niektórych nowotworów nawet nie jest potrzebna terapia, a choroba ustępuje. Zrozumienie tego mechanizmu może pomóc w opracowania nowych metod leczenia raka.
W XXI wieku urządzenia cyfrowe są obecne na każdym kroku. Spędzamy przed ekranami telewizorów, monitorów, laptopów i smartfonów właściwie całe dnie, a technologia towarzyszy nam nie tylko w pracy i szkole, ale także w czasie wolnym, przeznaczonym na relaks i odpoczynek. Coraz młodsze dzieci potrafią obsługiwać komórki, młodzież nie opuszcza cyberświata ani na chwilę, dorośli zaś funkcjonują między komputerem w pracy, nawigacją w samochodzie, a wieczornym odpoczynkiem przed TV w domu. A cenę za postęp technologiczny płaci wzrok.