Liczba wyników: 4733
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
WHO podaje, że na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 400 milionów ludzi. Choroba jest główną przyczyną utraty wzroku, niewydolności nerek, zawału serca, udaru i amputacji kończyn. Zobacz, jak się ją diagnozuje.
Łopian większy (łac. Arctium lappa) od wieków stosowany był w leczeniu różnych chorób, w tym zapalenia stawów czy cukrzycy.
Codzienna higiena i przeglądy u stomatologa to fundament zdrowych zębów i dziąseł. Jednak nie możemy zapominać o witaminach i minerałach, które są równie ważne. Tylko niektóre z nich produkuje nasz własny organizm, pozostałe należy dostarczać organizmowi poprzez zdrową dietę oraz suplementację.
Uczeni odkryli mechanizm stanowiący przyczynę, dla której stres sprzyja chorobm krążenia.
Rocznie w Polsce diagnozuje się około 2 do 2,5 tysiąca przypadków zachorowania na czerniaka. Z tego 3-15 procent stanowią tak zwane czerniaki występujące rodzinnie, do których predyspozycje dziedziczymy w genach. Dzięki badaniom genetycznym możliwe jest wykrycie choroby we wczesnym stadium, co daje blisko 100-procentową szansę na całkowite wyleczenie.
Rak prostaty, po raku płuca, zajmuje obecnie drugie miejsce w rankingu najczęściej występujących u mężczyzn nowotworów. Od 1980 r. liczba zachorowań na niego wzrosła kilkukrotnie – obecnie co roku tylko w naszym kraju diagnozuje się około 10 tys. nowych przypadków. 4 tys. Polaków rocznie właśnie z jego powodu umiera. Jest jednak i dobra wiadomość – dostępny jest szeroki wachlarz badań, które pozwalają przewidzieć rozwój tej choroby nawet z 20-letnim wyprzedzeniem.
Od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych. Dla konsumentów jest to z pewnością bardzo dobra informacja - pozwoli im ona na dokonywanie bardziej świadomych wyborów zakupowych.
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.
Nie zaskakuje fakt, że Polacy najwięcej lodów zjadają w lecie. Zimą są mniej popularne, bo spora liczba osób boi się, że chłodne przekąski mogą stać się przyczyną przeziębienia. Czasem jednak lody są wskazane dla organizmu. W jakich przypadkach?
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów