Liczba wyników: 7538
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
W nocy z 24 na 25 marca o godzinie 2.00 przestawiamy wskazówki zegarów na godzinę 3.00. Czas zimowy zmienia się na letni. Zmiana ta ma wpływ na komunikację, transport, pracę w trybie zmianowym ale też na nasze samopoczucie - zarówno w krótkim jak i w dłuższym okresie.
Osoby, które podczas hospitalizacji zmagały się z sepsą, były bardziej narażone na incydenty sercowo-naczyniowe i ponowną hospitalizację z jakiejkolwiek przyczyny lub śmierć w ciągu kolejnych 12 lar.
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Istnieje związek między neurodegeneracją u osób otyłych a pacjentami z chorobą Alzheimera, wydaje się więc, że pozbycie się nadwagi może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych w procesie starzenia i zmniejszyć ryzyko demencji.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie