Liczba wyników: 4733
Nasze nogi nie zawsze prezentują się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Czasem pojawiają się na nich pękające naczynka i żylaki. To nie tylko kosmetyczny defekt – to znak, że nasze naczynia krwionośne nie działają prawidłowo. Zamiast starać się je za wszystkich sił ukryć, trzeba zacząć je jak najszybciej leczyć.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.
Ruch samochodowy, szczególnie w dużych miastach, gdzie natężenie ruchu jest ogromne, ma kolosalny wpływ na jakość powietrza – zauważa Najwyższa Izba Kontroli. NIK zwraca uwagę na brak przepisów i metod badawczych umożliwiających eliminację z ruchu drogowego pojazdów emitujących najbardziej szkodliwe dla zdrowia substancje. W dodatku policja i inspekcja transportu drogowego w niedostatecznym stopniu są wyposażone w sprzęt pomiarowy do kontroli spalin. A nawet jeśli go posiadają, to w niewielkim stopniu go wykorzystują.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Nie istnieje moment, w którym można skończyć treningi. Aktywność daje korzyści bez względu na wiek, a jej zaprzestanie szybko skutkuje osłabieniem możliwości poznawczych i fizycznych.
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Kolendra od dawna jest stosowana jako długą środek leczniczy i poprawiający smak oraz zapach. O jej właściwościach można przeczytać w źródłach, które powstały 5 tysięcy lat p.n.e.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów