Liczba wyników: 7538
Klasyczny psychodelik, podobny do LSD, psylocybiny i meskaliny, aktywuje w mózgu typ komórek, który wycisza inne sąsiadujące neurony, co przekłada się na osłabienie lęku.
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Osoby z nasilonymi, długimi objawami COVID dwukrotnie częściej miały białka SARS-CoV-2 we krwi w porównaniu z osobami bez przedłużających się objawów COVID. Uporczywa infekcja może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie doświadczają symptomów choroby przez wiele miesięcy.
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Osoby, które przeszły udar, mogą częściej spać zbyt długo lub zbyt krótko w porównaniu z ludźmi, którzy nie mają za sobą udaru.
Długotrwała ekspozycja na ekstremalnie wysokie lub niskie temperatury nie tylko niesie ze sobą większe ryzyko śmierci, ale może być również powiązana z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zmniejszoną aktywnością fizyczną i demencją.
Osoby z zapaleniem przyzębia mają zmienione stężenie różnych białek we krwi, zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym przez Uniwersytet w Umeå w Szwecji. To pozwala ocenić biomarkery zapalenia przyzębia i przyczyny leżące u jego podłoża. Ciężkie zapalenie przyzębia, oprócz utraty zębów, może być również powiązane z innymi chorobami.
Otyłość może być ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia wirusem powodującym COVID-19.
Starsze kobiety zmagające się z nietrzymaniem moczu mogą osłabić objawy dolegliwości dzięki ćwiczeniom takim jak: joga, a także rozciąganie i wzmacnianie.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie