Liczba wyników: 7538
Lekkie i umiarkowane spożycie wina wiąże się z niższym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych, mówią eksperci.
Szacuje się, że nastąpi gwałtowny wzrost śmiertelności związanej z temperaturą i zanieczyszczeniem, przy czym wpływ temperatury przekroczy oddziaływanie zanieczyszczenia na jedną piątą populacji świata.
Dźwięki wytwarzane przez ruch pojazdów, mogą osłabiać pozytywny wpływ krajobrazów dźwiękowych przyrody na poziom stresu i niepokoju ludzi.
Postęp w medycynie doprowadził do wzrostu długowieczności. Szacunki sugerują, że do 2030 roku jedna na sześć osób na świecie będzie miała ponad 60 lat. Ten szybki wzrost populacji seniorów oznacza większą liczbę ludzi wymagających opieki. Członkowie rodziny i zawodowi opiekunowie mogą nie być w stanie sprostać temu rosnącemu zapotrzebowaniu. Ponadto raporty sugerują znaczny niedobór siły roboczej, w tym pielęgniarek, w kilku krajach rozwiniętych, co podkreśla potrzebę dodatkowych strategii, które zaspokoją potrzeby osób starszych.
Osoby, których domy zostały uszkodzone przez burze lub powodzie, są znacznie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem psychicznym, takie jak depresja i lęk.
Odkryto, że ilość wizyt u specjalistów z powodu problemów z oczyma wzrosła ponad dwukrotnie w okresach, gdy w atmosferze znajdowały się cząstki stałe pochodzące z zanieczyszczeń powietrza, co wskazuje na możliwy związek między zmianami klimatu a zdrowiem oczu, ostrzegają medycy z University of Colorado.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Osoby cierpiące na bezdech senny mają trudności z zapamiętywaniem szczegółów ze wspomnień z własnego życia, co może zwiększać ryzyko depresji.
Gdyby każdy w populacji Stanów Zjednoczonych był tak aktywny jak 25 procent najaktywniejszych, osoby powyżej 40-go roku życia mogłyby liczyć na wydłużenie swojego życia średnio o pięć lat, mówią eksperci z Griffith University.
Spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie