Strona głównaZdrowieZioła wspomagające trawienie

Zioła wspomagające trawienie

Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Zioła wspomagające trawienie [© Karina Baumgart  - Fotolia.com] Majeranek to roślina pochodząca z południowej Azji i północnej Afryki oraz z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego. Jego głównymi składnikami są olejek lotny i kwasy organiczne oraz wapń.

Do najważniejszych właściwości leczniczych majeranku należy działanie przeciwzapalne, dlatego stosowany bywa w zwalczaniu kataru oraz flory bakteryjnej w jelitach. Znakomicie łagodzi bóle brzucha i zaparcia, ze względu na swoje skuteczne, lecz delikatne działanie preparaty na bazie majeranku zlecana się dzieciom oraz osobom starszym.

Kulinarne zastosowanie tej rośliny jest bardzo szerokie, majeranek bywa dodawany do zup, mięs sosów. Warto wzbogacać nim wszystkie ciężkostrawne i tłuste potrawy.

Podobne, zbawienne dla układu pokarmowego działanie ma kminek. Jest to roślina o specyficznym korzennym aromacie, składająca się podobnie jak majeranek z olejku lotnego oraz flawonidów i związków białkowych.

Kminek dodawany bywa do pieczywa, sosów, pieczonych mięs i bigosu. Ponieważ znakomicie zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie i łagodzi skurcze żołądkowe- jelitowe często polecany jest osobom cierpiącym z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

W celu pozbycia się uczucia sytości, czy wzdęcia można sięgnąć po napar z kminku, lub rozdrobniony i wymieszany z majerankiem zalać wrzątkiem.

Znany jako dodatek do zup, sosów i ziemniaków koper również ma właściwości neutralizujące skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Pobudzając wydzielanie soków żołądkowych łagodzi zaburzenia pracy jelit i żołądka. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza i fosforu.

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:44:45, 17-03-2011 ~gość: 90.49.194.xxx

    Majeranek nie zly, gdy sie go zaparzy a mieszanka z lawenda i majerankiem jest bardzo dobra.
  • 18:12:51, 17-03-2011 Zytka 58

    Witam
    Zebrałam w całość wszystkie zioła(u nas dostępne )wspomagające trawiene
    Anyż
    Stosowany do naparów i aromatyzowania ciast.
    Działa rozkurczowo, wspomaga procesy trawienne, eliminuje wzdęcia, kolki.
    Bazylia
    Pochodzi z Indii, obecnie jest ważnym elementem kuchni włoskiej.
    Posiada właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo.
    Doskonała do pomidorów, serów, bakłażanów, cukinii, sosów, zup, przecierów, sałatek.
    Czosnek
    Pasuje idealnie do pikantnych potraw, sosów.
    Uważany za środek leczniczy. Poprawia funkcje krążeniowe organizmu, chroni przed nadciśnieniem.
    Cynamon
    Stosowany do potraw mlecznych, niektórych owoców.
    Ma walory wzmacniające i wspomagające trawienie.
    Estragon
    Niezastąpiony we wzbogacaniu sosów.Nie należy go gotować,
    Działa lekko moczopędne, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A
    Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych.
    Jednak jego działanie jest słabe, stąd też używa się go najczęściej w mieszankach ziołowych.
    Gałka muszkatołowa
    Wzbogaca smak wywarów warzywnych, stosowana również do potraw z jaj oraz serów.
    Wpływa pozytywnie na procesy trawienne.
    Goździki
    Wspaniały do sosów, ale również do deserów, potraw mlecznych, pomarańczy, gruszek.
    Oddziaływuje bakteriobójczo.
    Imbir
    Odpowiedni do potraw słodkich i słonych. Doskonale wzbogaca smak marchewki.
    Posiada właściwości lecznicze, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa pozytywnie na wzrok.
    Kminek
    Wzbogaca smak serów, potraw curry.
    Oddziaływuje moczopędnie, wpływa pozytywnie na procesy trawienne.
    Kolendra
    Pochodząca z rejonów śródziemnomorskich przyprawa, działająca korzystnie na proces trawienia i oczyszczania krwi.
    Wzmacnia organizm, posiada też właściwości rozkurczające.
    Stosowana jako dodatek do zup, sosów, kapusty. Uwydatnia smak sałatek i warzyw.
    Koper
    Wspaniały do sałatek, ogórków, ziemniaków, potraw jajecznych.
    Ma właściwości rozkurczające, moczopędne, wpływa na wydalanie gazów.
    Kurkuma
    Stosowana przede wszystkim do potraw typu curry.
    Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci.
    Magi
    Pochodzi z górskich terenów Europy południowej.
    Znajduje zastosowanie w przyprawianiu sosów, zup. Pasuje doskonale do szpinaku, botwiny, marchwi, a także potraw na bazie ryżu i kasz.
    Posiada walory lecznicze, zółciopędne, trawienne.
    Majeranek
    Ziele pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego.
    Majeranek stosuje się najczęściej do przyprawiania zup, gotowanych jarzyn (ziemniaków, fasoli, grochu) oraz do sosów.
    Ma działanie pobudzające apetyt i procesy trawienne, ponadto działa uspokajająco.
    Melisa
    Zioła pochodzące z rejonów śródziemnomorskich.
    Melisa nadaje się do przyprawiania sałatki z ogórków, soków, zup.
    Ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt. Powszechnie stosowana jako środek uspokajający oraz przeciw przeziębieniom
    Mięta
    Ojczyzną mięty są Chiny i Japonia. Stosowana do przyrządzania herbatek leczniczych
    Pasuje do niektórych warzyw: marchwi, porów, grochu, kapusty. Wspaniała do sałatek z owoców.
    Działa rozkurczowo, znajduje powszechne zastosowanie w nerwicowych chorobach żołądka.
    Oregano
    Śródziemnomorska przyprawa, doskonała do potraw zapiekanych, sałatek, zup.
    Pasuje idealnie do pomidorów, papryki, cebuli, cukinii, roślin strączkowych.
    Niezbęda do przyrządzania sosów i dań kuchni śródziemnomorskich.
    Działanie dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające.
    Papryka
    Stosowana do zapiekanek, serów, jajek.
    Stymuluje trawienie i funkcje jelit.
    Pieprz
    Niezastąpiony do wszelkich potraw.
    Jego spożywaniu towarzyszy wzmożone wydzielanie śliny.
    Posiada właściwości lecznicze, pobudzające, stymuluje przemianę materii.
    Pietruszka
    Doskonała do pomidorów, zup, sałatek.
    Ma własności antyseptyczne oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne).
    Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
    Rozmaryn
    Stosowany do potraw zapiekanych. Uatrakcyjnia smak bakłażanów, cukinii, pomidorów.
    Działa stymulująco na funkcje wątroby oraz wydzielanie żółci.
    Szałwia
    Stosowana do potraw z fasoli, pomidorów, serów, jajek.
    Wspomaga trawienie, uważana jest za lekarstwo.
    Tymianek
    Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej.
    Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków.
    Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.
    ... zobacz więcej
  • 23:04:10, 17-03-2011 Malwina

    Regulacja czynnosci wątroby(pisałam o tym w Gabinecie Naturalnych Metod...)

    10 łyżeczek kminku zmielonego
    10 łyżeczek majeranku zmielonego
    wymieszac i zażywac w ciągu dnia: w jogurcie, na kanapki, na świeżo do zup...3-5 łyżeczek zdiennie
  • 00:23:27, 18-03-2011 joannap

    Chleb ,który piekę jest idealny na trawienie.
    Jest też smaczniejszy od ziółek.Mało pracy i pycha.
    Pozdrawiam
  • 08:55:33, 18-03-2011 Malwina

    A gdzie przepis? poproszę...
  • 11:33:59, 18-03-2011 xplus-eko

    Cytat roku laureata nagrody Nobla z dziedziny medycyny, brazylijskiego onkologa Drauzio Varella:

    " W dzisiejszym świecie wydaje się pięć razy więcej pieniędzy na środki zwiększające potencje i na silikon dla kobiet, niż na lekarstwa przeciw chorobie Alzheimera.

    Wynika z tego, ze za kilka lat będziemy mieli mnóstwo starych kobiet z dużymi biustami i starych mężczyzn z twardymi członkami.
    Za to nikt z nich nie będzie w stanie sobie przypomnieć do czego im to jest potrzebne!" ;-)
  • 13:43:18, 18-03-2011 elen49

    Witam milutko i proszę o przepis na ten chlebek.
  • 17:20:52, 18-03-2011 Zytka 58

    ja też poproszę o przepis na chlebek
  • 18:05:36, 18-03-2011 Zytka 58

    Na złagodzenie bólu zęba zanim dostaniemy się do dentysty!!
    Czosneko bolącego zęba przyłóż przekrojony ząbek czosnku.
    Goździk:to jeden z najpopularniejszych i najczęściej używanych środków na ból zęba. Zaleca się przyciśnięcie goździka do chorego zęba, lub rozgryzienie go.
    Gdy ząb jest dziurawy, można włożyć trochę goździka do dziury. Jeżeli nie mamy goździka możemy nasączyć wacik olejkiem goździkowym przykładając go do zęba.
    Szałwia: potrzebne są 4 torebki szałwii, które zalewamy szklanką wrzątku. Po ostygnięciu płuczemy usta.
    Sól:Jeżeli obolały ząb jest dziurawy wsypujemy do niego trochę soli.
    Alkohol:posiada właściwości znieczulające. Można nasączyć wacik alkoholem i nacierać bolący ząb.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy