Strona głównaZdrowieWęglowodany proste i złożone - których unikać i jak schudnąć

Węglowodany proste i złożone - których unikać i jak schudnąć

Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Węglowodany proste i złożone - których unikać i jak schudnąć [© Magdalena Żurawska - Fotolia.com] Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne – zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe.

Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w węglowodany, które mechanicznie bądź podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych składników, m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, wskutek czego ich wartość odżywcza została sprowadzona do „czystych” węglowodanów – cukrów prostych. Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę – stąd powiązanie cukrzycy z dietą wysokowęglowodanową). Usunie ona nadmiar glukozy z krwiobiegu transportując ją do komórek, gdzie wskutek przemian metabolicznych zostanie zamieniona w tłuszcz. Dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości, hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów i wielu innych chorób...

Węglowodany oczyszczone najczęściej spotykane są w tych produktach:
biała mąka – białe pieczywo, ciasta, makaron, biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki (naturalnie prawie czysta skrobia), cukier rafinowany – słodycze, syropy, napoje gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów zawierających cukier ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowy, sacharoza, karmel.

Jeśli czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, spróbuj zastąpić słodycze surową marchewką, która wyrównuje poziom glukozy we krwi szybciej niż oczyszczone węglowodany, w tym rafinowany cukier, a przy tym utrzymuje na długo właściwe stężenie glukozy, nie powoduje wahań jego poziomu i tym samym nie powoduje obciążenia trzustki.

Właściwości marchwi są przykładem przewag węglowodanów nieoczyszczonych (zwanych często złożonymi) nad oczyszczonymi w kontekście zdrowego, racjonalnego, chroniącego przed otyłością odżywiania. Najogólniej można powiedzieć, że węglowodany nieoczyszczone są trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm jest trawiony dłużej, a energia z pożywienia jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia też uwalnia się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest spalana przez organizm. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że wyżej wymienione rośliny jadalne zawierają dużo błonnika – trudniejszego do strawienia rodzaju węglowodanów, który zawiera najważniejsze składniki wspomagające metabolizm, a jednocześnie zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów w cukry.

Szczególnie rośliny strączkowe są pomocne w odchudzaniu, gdyż nie powodują w zasadzie wcale wzrostu poziomu glukozy we krwi, którego nadwyżka – co już wyżej zostało powiedziane – jest przez organizm magazynowana w komórkach tłuszczowych.

Na zakończenie warto dodać, że brak ruchu prowadzi do zakwaszenia organizmu, co z kolei wzmaga apetyt na słodycze i oczyszczone węglowodany, np. w postaci białej bułki, makaronu, ciastek. Gdy więcej się ruszamy, w przeciwieństwie do tego, co starają się wmówić nam reklamy, odczuwamy mniejszą ochotę na słodkiego batona, niż gdy spędzamy cały dzień przed telewizorem.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:26:35, 22-10-2008 Ludgarda

    Z zainteresowaniem przeczytałam artykuł, a szczególną uwagę zwróciłam na końcową kwestię, gdzie mowa o tym, że brak ruchu prowadzi do zakwaszenia organizmu. Paradoksalnie,to właśnie brak ruchu wzmaga apetyt na słodycze! Wbrew reklamom, mniejszą ochotę na słodycze odczuwamy ruszając się, a nie na przykład spędzając czas prze telewizorem. Zadziwiające-powiedziałam sobie- z adnotacją: do praktykowania mobilnego życia w miarę możliwości naturalnie...a mnie się nieraz nie chce po prost wyjść(!)
    ... zobacz więcej
  • 18:41:32, 22-10-2008 Malwina

    Własnie wtedy jak się najbardzie w świecie nie chce wyjść to trzeba sie mocno kopnąc i ruszyć po kurtkę (i smycz jak kto ma..)i z tego potem jest ta fajna satysfakcja ,że ruszyłam cztery litery wbrew sobie...sama to znam i wiem jak ciężko, ale do przodu..
  • 18:58:55, 22-10-2008 almara

    A co zrobić, gdy się nie ma smyczy? A nawet ochoty na smycz..rower..spacer...?
    Ruch jest bardzo ważny, ale można stosować dietę, która zapobiega wzrostowi cukru we krwi i zakwaszeniu organizmu. Polecam np. sprawdzoną dietę Montignaca.
    Jesz do syta, a nie tyjesz, a nawet chudniesz
  • 19:41:45, 22-10-2008 Malwina

    To jest dieta dla osób bardzo poukładanych i bardzo zdyscypliniwanych od dawna wiadomo co z czym łączyć, albo czego nie łączyć.Jest to dieta droga,bo tzreba kozrystać ze sklepó w ze zdrową żywnością.Kiedy był czas, ze nieco przytyłam wzięłam wszystkie diety jakimi dysponowałam(ok 20)wszystkie je kilka razy pzrrestudiowałam idopiero wtedy wiedz a c o każdej z nich coś wybrałam jak mi się wydawało najkozrystniejszą dla mnie: a była to dieta kapuściana- dla mnike rewelacja-jesz do syta ale to i tak jak pzrepis nakazuje.Schudłam pzrez tydzień 4,5kg po czym zwiekszyłam spacerki z psami, zeby utzrymać efekt i tak zostało nawet w czasie jak rzucałam palenie.Tę dietę też wybrała moja szczupła zresztą córka i była nią zachwycona- schudła jescze 4 kg.(wprawdzie nie wiem po co, ale..)
    ... zobacz więcej
  • 11:25:33, 23-03-2011 ~gość: 83.16.164.xxx

    Kto to pisal ? Chyba jakis kosmita ..Zacznij drogi autorze kilka razy w tygodniu biegac powiedzmy po 2 godziny i zobacz co sie bedzie dzialo z apetytem na slodzycze . Ostatnio pedalowalem tydzien na rowerze od rana do nocy i pod koniec trasy mialem ochote tylko na slodkie . Organizm sam sie domagal 'paliwa " czyli slodyczy
  • 15:13:37, 14-06-2011 przekora

    Cytat:
    Malwina
    Własnie wtedy jak się najbardzie w świecie nie chce wyjść to trzeba sie mocno kopnąc i ruszyć po kurtkę (i smycz jak kto ma..)i z tego potem jest ta fajna satysfakcja ,że ruszyłam cztery litery wbrew sobie...sama to znam i wiem jak ciężko, ale do przodu..
    Prawdziwym sprzymierzeńcem w tej kwestii jest piesek. Kto nie posiada psa, temu zostaje wyłącznie silna wola. Życzę powodzenia.
  • 15:06:26, 03-07-2011 ~gość: 89.230.36.xxx

    Błonnik, czyli węglowodany? Chyba coś się komuś pomieszało Cytuję: Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez blokadę dostępu do glukozy. Wpływa to na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.
    Sam błonnik nie jest cukrem.
    Pozdrawiam!
  • 21:48:17, 09-07-2011 ~gość: 82.145.85.xxx

    Cytat:
    89.230.36.xxx
    Błonnik, czyli węglowodany? Chyba coś się komuś pomieszało Cytuję: Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez blokadę dostępu do glukozy. Wpływa to na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.
    Sam błonnik nie jest cukrem.
    Pozdrawiam!


    Błonnik zaliczany jest do wielocukrów, wielocukry to inaczej polisacharydy, inaczej węglowodany złożone wielkocząsteczkowe, inaczej są to węglowodany, a jeszcze inaczej cukry...
  • 12:56:24, 26-06-2012 ~gość: 94.197.127.xxx

    Znaczy, że kiedy mam ochotę na słodycze to mam zastąpić upragnione ciastko/batonik marchewką? Powodzenia...
  • 23:28:12, 25-09-2012 ~gość: 82.170.103.xxx

    Cytat:
    83.16.164.xxx
    Kto to pisal ? Chyba jakis kosmita ..Zacznij drogi autorze kilka razy w tygodniu biegac powiedzmy po 2 godziny i zobacz co sie bedzie dzialo z apetytem na slodzycze . Ostatnio pedalowalem tydzien na rowerze od rana do nocy i pod koniec trasy mialem ochote tylko na slodkie . Organizm sam sie domagal 'paliwa " czyli slodyczy


    PALIWA CZYLI SLODYCZY...?CIEKAWE, W MOIM MNIEMANIU RACZEJ WODY WODY I JESZCZE RAZ WODY!!!

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy