28-12-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
„Osoby z chorobami układu krążenia muszą zadbać, aby ich masa ciała była prawidłowa. Otyłość i nadwaga obciąża układ krążenia, często dochodzi do nadciśnienia tętniczego, nawet u osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym powstają niekorzystne zmiany w sercu, takie jak przerost lewej komory” - mówi ekspert programu „Serce na nowo”, prof. dr hab. Zbigniew Gaciong.
Program odchudzania dla osób otyłych lub z nadwagą, które cierpią z powodu chorób układu krążenia powinien być ustalony przez lekarza. Są jednak ogólne zasady, które obowiązują wszystkich chorych:
- zmniejszenie dziennej ilość spożywanych kalorii o 500-1000 kcal. Dla odchudzających się kobiet dzienne zapotrzebowanie kaloryczne szacuje się na 1000-1200 kcal, a mężczyzn na 1400-1800 kcal.;
- regularne i powolne jedzenie. Unikanie podjadania między posiłkami;
- dieta powinna składać się przede wszystkim z warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych, ponieważ zawierają błonnik i są sycące;
- wybieranie produktów zawierających tłuszcze nienasycone (olej słonecznikowy, sojowy). Ten rodzaj tłuszczu pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, jednak z powodu wysokiej kaloryczności zalecany jest w małych ilościach;
- ograniczenie spożywania produktów zawierających dużą ilość soli kuchennej (unikanie chipsów, orzeszków itp.);
- sporządzanie posiłków na parze, gotowanie i duszenie bez dodatku tłuszczu lub piecz w folii. Smażenie i pieczenie z dużą ilością tłuszczu niekorzystnie wpływa na pracę serca i sprzyja rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych;
- ograniczenie spożycia tłuszczów i produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso czerwone, kiełbasy, podroby, pasztety, drób, dziczyzna, tłuste mleko, masło i sery zawierające nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające tyciu i podwyższaniu się poziomu „złego” cholesterolu;
- zastąpienie posiłków mięsnych tłustymi rybami morskimi - zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które pomagają obniżać poziom cholesterolu.
Również intensywność aktywności fizycznej w przypadku osób z problemami sercowo-naczyniowymi powinna być ustalona przez lekarza. Zaleca się wykonywanie prostych aerobowych ćwiczeń fizycznych o umiarkowanej intensywności (spacerowanie, nordic walking, prace domowe wykonywane na świeżym powietrzu, jazda na rowerze). Dotleniają organizm i pomagają spalać tkankę tłuszczową. Efekty przynosi regularne wykonywanie ćwiczeń od 20 do 60 minut co najmniej trzy razy w tygodniu.
Leczenie farmakologiczne może być elementem wspomagającym kurację odchudzającą. U osób z chorobami układu krążenia musi być skonsultowane z lekarzem i dopasowane do potrzeb pacjenta, jeżeli wcześniej zawiodły próby niefarmakologicznego leczenia otyłości. Podstawowymi lekami w leczeniu otyłości są leki hamujące łaknienie oraz leki zmniejszające wchłanianie w jelitach, jednak decyzja o rodzaju leczenia farmakologicznego należy do lekarza.
,
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »