Strona głównaZdrowieMigdały - porcja zdrowia

Migdały - porcja zdrowia

Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Migdały - porcja zdrowia [© photopalace - Fotolia.com] Migdały występują w dwóch rodzajach - słodkim i gorzkim, ten pierwszy ma dość szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się go:
- do zwalczania chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.

Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony. Oprócz tego naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje w jakich występują mają działanie antynowotworowe.

W migdałach można znajdujemy:
- witamina E, jest przeciwutleniaczem zapobiegającym miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się;
- witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację,
- białko, składają się zeń w 20%, dlatego polecane są wegetarianom;
- cynk regulujący działanie systemu odpornościowego, przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
- magnez chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi; zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 23:17:58, 16-07-2008 stanzycki

    Migdały można uprawiać w Polsce,zapraszam do mojego ogródka.
  • 23:31:03, 16-07-2008 Nika

    Jaki jest Twój komentarz do tego artykułu?
  • 02:12:25, 17-07-2008 Malgorzata 50

    Cytat:
    nika
    Jaki jest Twój komentarz do tego artykułu?
    -stanzycki zaprasza do ogródka i tam będzie nam empirycznie wykazywal wlaściwości wielorakie migdałów- cokolwiek by to nie znaczyło.
  • 19:36:48, 18-07-2008 en_vogue

    Nie będę miała "kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
    chorób dróg żółciowych;
    schorzeń oskrzeli;
    chrypki i suchego kaszlu."
    ale nadwagę,sprawdzone na mnie .
    Uwielbiam migdały, ostatnio jadłam ich sporo i 3 kg do przodu.
  • 19:47:19, 18-07-2008 Anielka

    Jakos tego nie zauważyłam.A migdały sa pyszne i zdrowe,ale w ilości 10 szt.dziennie.Pozdrawiam cieplutko. 15917

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć