17-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.
Chcąc wzmocnić układ odpornościowy powinniśmy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w beta – karoten, cynk i selen. O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki cynku powinny zadbać szczególnie osoby po 60 - tym roku życia, gdyż w ten sposób sposób unikną osłabienia funkcji układu immunologicznego.
Ten cenny dla zdrowia pierwiastek znajdziemy w chudym mięsie, pełnoziarnistym pieczywie oraz kaszach. Warto pamiętać, iż przyjmowanie niektórych leków oraz picie dużych ilości alkoholu może obniżać poziom cynku w organizmie.
Osoby starsze powinny przynajmniej raz w tygodniu jeść tłuste ryby, sięgać o oliwę z oliwek lub regularnie zażywać preparaty zawierające tran. Nie do przecenienia jest także rola witaminy C, o uzupełnienie jej poziomu powinni szczególnie zatroszczyć się palacze.
Dobrze dobrana dieta to dopiero połowa sukcesu, nie mniej ważne jest to jaki tryb życia prowadzimy. Osoby przemęczone i zestresowane zdecydowanie łatwiej poddają się chorobom. Powinniśmy zatem znajdować czas na relaks i odpoczynek. Bardzo korzystnie na pracę układu odpornościowego wpłynie ruch na świeżym powietrzu. Przebywając w zamkniętych pomieszczeniach warto pamiętać o częstym ich wietrzeniu.